Remízový král z Českých Budějovic

Leckdo si určitě vzpomene na náš podzimní domácí duel s Českými Budějovicemi před dvěma roky, který jsme prohráli 0:2.

Jihočechy hned ve čtyřech případech zachránila branková konstrukce a oba jejich góly padly po střelách smolně tečovaných zeleno-bílými obránci. Soupeř, jenž po většinu zápasu polehával na hřišti, hrál typickou hru na brejky a my jsme se s tím nedokázali vyrovnat. Zajímavé je, že kolo předtím jsme také hráli v Mladé Boleslavi a prohráli shodně 0:2. Nikdo by se určitě nezlobil, kdyby se historie opakovala a stejný výsledek, jaký jsme před dvěma týdny uhráli ve městě automobilů, se opakoval i v neděli. Zápas začíná v Ďolíčku v 17 hodin.

SK Dynamo České Budějovice je relativně stabilním účastníkem naší nejvyšší soutěže. Několikrát se mu sice nepodařilo odvrátit pád do druhé ligy, příslušnost mezi elitu však Jihočeši vždy prokázali okamžitým suverénním návratem. Největšími úspěchy v historii klubu jsou dvě šestá místa v sezonách 1993/94 a 1996/97. Za úspěch, jestli se to tak dá říct, je možné považovat i vychování několika špičkových fotbalistů. Za všechny jmenujme obránce Františka Straku, dlouholetého kapitána reprezentace Jiřího Němce a především dnes již takřka legendu, Karla Poborského.

V minulé sezoně se Jihočeši bez problémů zachránili, s 36 body obsadili 10. místo tabulky. Velkou část z nich dosáhli remízami. Na svém kontě jich nakonec měli celých patnáct, jinými slovy nerozhodným výsledkem skončil každý jejich druhý zápas. Za celou sezonu venku například ani jednou nevyhráli a vstřelili pouhé čtyři branky, zato osmkrát remizovali a z toho pětkrát 0:0.

Letos se mužstvu trenéra Pavla Tobiáše každopádně příliš nedaří. Se čtyřmi body, za jedno vítězství a remízu, je zatím na 14. místě průběžné tabulky. Plný bodový zisk si Jihočeši připsali kupodivu venku, ve druhém ligovém kole na Strahově se Střížkovem. Ještě předtím dokázali doma remizovat 1:1 se současným lídrem z Jablonce. Poslední čtyři kola nezískali českobudějovičtí ani bod, naposledy doma prohráli 1:2 s Baníkem Ostrava, když ještě šest minut před koncem vedli. O kolo předtím si odvezli tříbrankový výprask z Liberce. Vedení mužstva zůstává zatím každopádně v klidu a žádné odvolání trenéra Tobiáše neplánuje.

Na koho si budeme muset dávat největší pozor? Určitě na slovenskou posilu do útoku Lubomíra Meszároše, který skóroval v obou úvodních zápasech. Zatím nastoupil ve všech šesti zápasech a v každém se dostal minimálně do jedné šance. Hru zálohy diriguje solidně technicky disponovaný Petr Benát, jenž byl za své jarní výkony dokonce nominován do reprezentace k přípravnému zápasu s Maltou. Obranné čtveřici pak šéfuje velezkušený Tomáš Hunal.

Jak již bylo řečeno, před dvěma lety jsme s Budějovicemi doma prohráli 2:0. V samotném utkání jsme rozhodně nebyli horším týmem, ale soupeř si vybral pořádnou dávku štěstí. První branka padla po nešťastné teči Pavla Lukáše, druhý gól si stejně smolně srazil do branky Lukáš Marek. Jarní odveta na jihu Čech skončila úplně stejným výsledkem a do novodobých dějin klubu se zapsala jako jeden z nejhorších zápasů, jaký jsme kdy sehráli. Nejlépe to asi vystihují slova tehdejšího trenéra Zbyňka Busty: „Těžce se mi hovoří, jsem vyděšený z našeho herního projevu. Nebyl jsem zvyklý na to, že bychom takhle nebojovali a naprosto odevzdali body. Soupeř byl jasně lepší, propadli jsme ve všech herních činnostech. Chyběla nám agresivita, špatně jsme se pohybovali. Mužstvo jako celek propadlo, vůbec jsme nehráli, co jsme si řekli. S takovou výkonností do první ligy nepatříme.“