FC Slovan Liberec – třetí a nejdůležitější setkání

V neděli od 17 hodin ve vršovickém Ďolíčku.

FC Slovan Liberec – třetí a nejdůležitější setkání

Dobře známý a oblíbený soupeř. Tak by se dal charakterizovat náš nedělní sok ze severu Čech. Jen v tomto měsíci se se Slovanem Liberec setkáváme na hřišti již potřetí. Po dvou pohárových měřeních sil přichází utkání ze všech nejdůležitější. Ligové body potřebujeme v naší situaci jako sůl. To samé se však dá říci i o našem soupeři, který se zatím pohybuje v pro něho nezvyklých spodních patrech tabulky. Vždyť v minulé sezoně skončil Slovan na třetím místě. Nám může každopádně vhánět do žil optimismus vzájemná bilance se Severočechy ze sestupové prvoligové sezony. Jako s jedním z mála mužstev jsme s nimi měli kladnou bilanci –  v Liberci skončil zápas remízou 0:0 a doma naším vítězstvím 1:0.

Historie FC Slovan Liberec se začala psát v roce 1958, kdy se sloučila dvě tehdejší liberecká mužstva Jiskra a Slavoj. Nový tým se zpočátku pohyboval na úrovní krajského přeboru či divize, později na chvostech třetí a druhé ligy. Zásadní zlom nastal v roce 1992. Na valné hromadě tehdy dostalo šanci nové mladé vedení, které přislíbilo postup do první ligy. Netrvalo dlouho, republika a tím i Československá federální liga se rozdělila a Slovan skutečně v roce 1993 pod vedením trenéra Petržely do první ligy postoupil. Od té doby je jejím pravidelným a velmi úspěšným účastníkem. Žádný jiný tým, kromě Slavie, totiž nedokázal hned dvakrát oloupit Spartu o celkové prvenství. K senzačnímu titulu z ročníku 2002/2003 přibyl stejně nečekaný triumf v sezoně 2005/2006. Loni skončil Slovan na třetím místě, hned za Slavii a Spartou. 

Jak již bylo řečeno, v dosavadním průběhu soutěže se svěřenci svérázného trenéra Škorpila spíše trápí. Nepovedl se jim především start. Sezonu načali domácí remízou s Kladnem, pak vysoko prohráli v Boleslavi a doma podlehli Brnu. Aby toho nebylo málo, stihli v té době ještě vypadnout na penalty s Dinamem Bukurešť v předkole Evropské ligy, přestože si z Rumunska přivezli tříbrankový náskok.

Jedním z hlavních důvodů výsledkové mizérie je určitě střelecké trápení chorvatského útočníka Keriče. Loňský král ligových střelců a nebezpečný snajpr, který utíkal obranám soupeřů a s instinktem zabijáka proměňoval většinu nabídnutých příležitostí, nedal za celý ligový podzim ještě ani jeden gól. Slovanu to navíc hapruje i v zadních řadách. Zatím inkasoval 16 gólů, což jej řadí k nejhorším v lize. Na klíčových místech stoperů nastupují mladí a nezkušení hráči, původní dvojici Dejmek (21 let) a Polák (20 let) vystřídal v poslední zápase s Příbramí sice zkušený Holeňák, ale vedle něj se objevil teprve osmnáctiletý Chorvat Kelič. Trenérovi se za důvěru odvděčil gólovou hlavičkou, díky které Liberec v nezáživném zápase bez šancí na obou stranách urval důležité vítězství 1:0.

Před dvěma lety jsme se Slovanem nejdříve na jeho hřišti ve druhém kole remizovali 0:0.  Domácí v tom zápase trefili několikrát tyč či břevno a výrazně nás podržel také Radek Sňozík. Ještě lepší výkon podal v domácí odvetě, která se jako první jarní kolo předehrávala začátkem prosince. V zápase chytil libereckým útočníkům několik tutovek a položil tak základní stavební kámen našeho vydřeného vítězství 1:0 po brance Milana Škody, který ve vápně nasadil jesličky jednomu z bránících hráčů a odražený míč pak dostal za záda libereckého brankáře.