Po šesti letech zase s Příbramí v lize

Po týdnu znovu do Ďolíčku, v neděli se začíná v 17 hodin.

Po šesti letech zase s Příbramí v lize

Bohemka hraje dvakrát za sebou v domácím prostředí. Po porážce s Libercem si bude chtít napravit reputaci v utkání s Příbramí. Na utkání již byl zahájen předprodej vstupenek na www.tiscketstream.cz a ve fanshopu na stadionu. Utkání začíná v neděli v 17 hodin.

Nečitelný a nevyzpytatelný tým. Tak nějak by se dal charakterizovat náš nadcházející soupeř z Příbrami. Na jednu stranu dokázali příbramští doma porazit Plzeň, Slavii i ostravský Baník, na druhou stranu prohráli na Strahově se Střížkovem, aniž by sami vystřelili na bránu. Tým pod vedením slovenského trenéra Marka se každopádně prezentuje propracovanou defenzivou, které šéfuje velezkušený Martin Müller a solidní útočnou silou v podání nám dobře známé dvojice Michal Klesa, Daniel Huňa. První z nich se však návratu do Ďolíčku nedočká, v posledním vítězném zápase se Slavii obdržel čtvrtou žlutou kartu a stejně jako Milan Škoda bude zápas sledovat maximálně z tribuny.

O historii klubu od Litavky se dá napsat jediné slovo – neexistuje. Při pohledu na webové stránky 1. FK Příbram se v kolonce klub a historie objevují vskutku zajímavé informace. Nic netušící návštěvník se například dozví, že nejlepším střelcem je Zdeněk Nehoda se 124 góly a nejvíce branek v jedné sezoně nastřílel Milan Luhový. Příbramský klub si prostě jednoduše přisvojil slavnou historii Dukly Praha, se kterou se na konci 90. let spojil. 

Nejlepšího umístění v první lize dosáhli příbramští v sezoně 2000/2001, kdy skončili na čtvrtém místě tabulky a dostali se do tehdejšího poháru UEFA. V něm dokázali po domácí výhře 4:0 vyřadit francouzský Sedan a vypadli ve druhém kole po debaklu 1:6 s PAOK Soluň. Od té doby se pohybují spíše ve spodních patrech ligové tabulky, před dvěma lety dokonce sestoupili, ale do nejvyšší soutěže se dokázali hned v následujícím roce vrátit. Jako nováček obsadili loni solidní 12. místo. 

Řada odborníků před startem letošního ročníku pasovala Příbram na jednoho z největších adeptů sestupu. Tyto prognózy mužstvo trenéra Marka zatím každopádně nenaplňuje. V ligové tabulce se příbramští drží na výborném 9. místě, jen s dvoubodovou ztrátou na Slavii, a v poháru dokonce vyřadili ostravský Baník. Jak již bylo řečeno, mužstvo se prezentuje velice kvalitní defenzivou, která zklamala snad jen v domácím zápase s vedoucími Teplicemi, kdy brankář Krbeček lovil třikrát míč ze své branky. Oproti tomu v Jablonci nebo doma s Plzní a Slavií ani jednou neinkasoval. Nejvíce gólů zatím nastřílel brazilský záložník Dos Santos. Trefil se ve všech třech úvodních zápasech, ale od té doby prakticky nenastupuje. Dvakrát se zatím prosadil loni tak úspěšný kanonýr Huňa a další brazilský hráč Rodrigues Da Silva. 

Naposledy se Příbram představila v Ďolíčku na jaře roku 2003, tehdy utkání skončilo bezbrankovou remízou. Od doby znovuzrození jsme se s Příbramí v soutěžním zápase zatím neutkali. Když jsme hráli ve druhé lize, Příbram působila v nejvyšší soutěži a obráceně. Za zmínku tak stojí snad jen letošní měření sil v rámci zimní Tipsport ligy. Zápas skončil remízou 1:1, když se vše podstatné odehrálo ještě v prvním poločase. V 7. minutě ještě hlavičku směřující do horního růžku zázračně vyrazil Havránek, ovšem proti osamocenému Brožíkovi na malém vápně neměl v 10. minutě již šanci. V 16. minutě nás Havránek opět podržel po přímém kopu Müllera a stejně úspěšně si mladý gólman počínal ve 29. minutě při nebezpečném rychlém protiútoku dvojice příbramským útočníků. My jsme se do šancí prakticky nedostávali, ale ve 40. minutě se k přímému kopu postavil Lukáš Adam a jeho střela zapadla ke vzdálenější tyči. Ve druhém poločase se hra vyrovnala, ale ani jeden tým si za celých pětačtyřicet minut prakticky nevytvořil slibnou šanci a na stavu utkání se již nic nezměnilo.