Fotbalisté mají za sebou závod Jizerské 50

Klokany na lyžích sledovala i Bohemka TV.

Fotbalisté mají za sebou závod Jizerské 50

Když prošli velkou branou do lyžařského areálu, ihned poutali pozornost. Fotbalisté Bohemians 1905 Josef Jindřišek a Martin Kotyza se zúčastnili populárního závodu Jizerská padesátka. Čekal je běh na lyžích 25 km klasicky, náročná trať a další úskalí. Na startu závodů na 50 a 25 kilometrů byly téměř čtyři tisíce závodníků, celý podnik je součástí světového poháru lyžařských maratónů, na startu známá jména světového lyžování – Alsgaard, Veerpalu,  Auckland, nejlepší Čech na dálkové tratě Řezáč. Pár minut po těchto esech se na startu objevili i dva borci v zeleno-bílých dresech. V 10.15 startoval závod na 25 kilometrů. Klokani se mezi dalšími stovkami závodníků tohoto závodu objevili hned vedle tří fotbalistů Slovanu Liberec, kteří se na trať také vypravili. Slovan vyslal do bílé stopy trio Nezmar, Janů, Liška.

Ještě před startem dvojice fotbalistů s běžkami absolvovala fotografování s fanoušky, rozhovory pro média a tradiční rituály při těchto masových závodech – vyzvednutí čísla a čipu, rozřazení do různých výkonnostních pásem a šlo se na start, u kterého asistoval i prezident republiky Václav Klaus. Jméno Bohemky zaznělo hned několikrát z úst moderátora a i tisíce fanoušků v lyžařském areálu odměnily odhodlání a odvahu fotbalistů potleskem. „Běhal jsem hodně v mládí, takže pro mě je to návrat do mladých let, kdy jsem byl ještě dorostencem,“ říkal před zápasem obránce Josef Jindřišek. Jeho kolega Martin Kotyza měl obavu především z klasického stylu. „Kdyby se běželo volně, tak je to pro nás určitě lepší, navíc na bruslení mám i lyže. Klasicky, soupaž, to bude pěkný zápřah, hlavně do toho několikakilometrového kopce,“ prorokoval záložník Bohemians.

Zatímco stadion v Bedřichově slavil třetí místo Řezáče v hlavním závodě, borci v zeleno-bílých dresech ukrajovali na trati další kilometry. Po dvou hodinách se objevili v cílové rovince. Nejdříve však přijela trojice libereckých fotbalistů, kteří zhruba o pět minut překonali své zeleno-bílé kolegy. Pak už v prostoru cíle finišoval Josef Jindřišek, který měl výsledný čas 1 hodina, 59 minut a 20 vteřin. Martin Kotyza byl přesně o deset minut pomalejší. „Určitě si to rád zopakuji, byl to vynikající zážitek. Bohužel jsem měl problémy s vázáním, snad sedmnáctkrát se mi během závodu vypnulo,“ hořekoval v cíli Josef Jindřišek. „Byl to pořádný záběr především na ruce. Nijak zásadně jsme nepromazali, což jsme ocenili zejména do kopce,“ dodal.

Liberečtí fotbalisté tedy porazili Klokany, ale všichni byli rádi především za to, že dojeli. „Zase to nebyla taková vzdálenost, to jezdíme na soustředění a během týdne nás to určitě čeká. Toto bylo náročnější, protože to byla klasika,“ řekl ještě Jindřišek. „Já jsem liberecké ani neviděl. Ujeli mi hned na startu a potkal jsem se s nimi hned v cíli,“ usmíval se Martin Kotyza. „Měli jsme s Pepou super taktiku. Pepa nám to dobře rozjel a pak mi utekl.“

Pořadatelé děkovali fotbalistům za účast, protože vzbudili pozornost fanoušků i médií. „Lidé nám fandili podél tratě. Viděli dresy, tak fandili Bohemce,“ řekl Koty po závodě. Příští ročník by mohl vzájemnou spolupráci znovu rozšířit. Každopádně teď už myslí fotbalisté zase na fotbal. „Přijedu domů, osprchuju se a v pět odpoledne se musíme hlásit na trénink v posilovně na soustředění v Břízkách,“ popsal další program Josef Jindřišek. Oba fotbalisté bydlí nedaleko místa, kde v neděli dopoledne začalo soustředění Bohemky, takže se po krátké domácí hygieně připojili k týmu a čeká je týdenní zápřah pod vedením trenéra Hoftycha.