Střížkov: pokuta 6 milionů a minus 20 bodů

Disciplinární komise ČMFS dnes vynesla tresty v souvislosti s neodehraným utkáním Bohemians 1905 - Střížkov.

Střížkov: pokuta 6 milionů a minus 20 bodů

Disciplinární komise udělila Střížkovu pokutu šest milionů korun a odečetla mu 20 bodů v prvoligové tabulce za to, že nenastoupil do sobotního utkání proti Bohemians 1905 a ani na třetí pokus nedodal komisi důkazy k údajné korupční aféře. Spolumajitel klubu Karel Kapr dostal dvouletý zákaz činnosti ve fotbalových funkcích a pokutu 300 tisíc korun. Kapitán Střížkova Marek Kincl dostal dvouletý zákaz činnosti kapitána. Je to nejtvrdší trest v historii samostatné české ligy. Střížkov se tak stal již jistým sestupujícím, nyní má v tabulce minus šest bodů. Podle předsedy Disciplinární komise Jiřího Goldy se  dlouho zvažovala i varianta, že Střížkov dokonce vyloučí z ligy. "Nakonec jsme k tomu nepřistoupili. Musela by se rušit řada výsledků, hýbalo by se s celou tabulkou," vysvětlil Golda. Střížkov navíc musí uhradit vzniklé škody, které ještě posoudí disciplinární komise. „My jsme škody vyčíslili přibližně na 800 tisíc korun, to jsou přímé náklady spojené s pořádáním tohoto utkání,“ řekl Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905.

Utkání bylo kontumováno ve prospěch Bohemians 1905, Klokani tedy vyhráli 3:0, připsali si v tabulce další tři body a udržují osmibodový náskok před patnáctým Kladnem. Bohemce patří stále dvanáctá pozice. „Byla to očekávaná věc, takže nás to nepřekvapilo. Je to naše nejvyšší vítězství v sezoně a je to dobrá vzpruha před Slováckem,“ dodal Přibyl.

Disciplinární komise dnes rozdávala tresty na všechny strany a trestu neušla ani Bohemka. Bohemians 1905 dostali pokutu 100 tisíc korun za znevážení dobrého jména fotbalu a nezvládnutí pořadatelské služby. „Hlavním argumentem disciplinárky bylo to, že prý měl autobus Střížkova prasklé okno, na což hosté poukazovali po zápase. Ani policie však nedokázala zjistit, zda se to náhodou nestalo již někdy v minulosti, protože nikdo neviděl, že by na přední sklo někdo na parkovišti útočil. I proto zvažujeme odvolání, i když v současné době není funkční odvolací a revizní komise a o odvolání nemůže nikdo rozhodovat,“ vysvětlil pokutu pro Bohemians ředitel klubu, který také trestu neušel. Lukáš Přibyl dostal pokutu 50 tisíc korun za znevážení jména svazu. „Upřímně mě to překvapilo, protože jsem si myslel, že se snažíme právě starat o dobré jméno fotbalu a dělat fotbal pro lidi. Dle výslechu před disciplinární komisí je to kvůli nevpuštění hudebních nástrojů do hlediště a nerespektování jména soupeře. I když se snažím chápat pohled nezaujatého člověka, před disciplinární komisí jsem zdůraznil, že v tomto je pro nás prioritní postoj fanoušků, abychom neeskalovali napětí, což by se uváděním jména soupeře dle rozpisu a vpuštěním placených trumpetistů stalo,“ přidal Přibyl vysvětlení osobní pokuty.