Vraťte fotbal fanouškům, neslo se Ďolíčkem

Manifest za zlidštění fotbalu předvedli v pondělí fanoušci Bohemky, Baníku i Slavie.

Vraťte fotbal fanouškům, neslo se Ďolíčkem

Doslova úžasná atmosféra provázela prvoligové utkání mezi týmy Bohemians 1905 a Baníkem Ostrava. Vyprodaný Ďolíček sice viděl na hrací ploše spíše boj o centimetry hřiště, přesto se výborným způsobem bavil.

Oba zúčastněné fanouškovské tábory jsou známy jako nositelé praporu zlidštění českého fotbalu, který pomalu začíná váznout pod nehty mocipánů. Svůj jasný názor o setrvání ve vršovickém chrámu dali fandové zelenobílých najevo několikrát za zápas, když Vršovice prořízl ryk sedmi tisíc hlasivek se slovy Ďolíček nedáme. Velmi vtipné bylo i choreo kotle pod hodinami, kdy nápis "KDO SE K ĎOLÍČKU PŘIBLÍŽÍ, TOMU KLOKAN UBLÍŽÍ" doplnil zelený klokan obranář řídící tank.

Velký manifest fanoušků přišel v 72. minutě zápasu. Oba kotle vytáhly transparenty se stejným zněním "VRAŤTE FOTBAL FANOUŠKŮM". Příznivci Bohemians zvolili stejný pokřik, ostravští spustili sborově "ČESKÝ FOTBAL PRO FANOUŠKY". Sounáležitost obou zúčastněných stran ocenil plný stadion hromovým potleskem, který vygradoval při pohledu na protější obytnou budovu. Jedno patro pod střechou se na ní objevili fanoušci pražské Slavie, kteří transparentem s textem VRAŤTE FOTBAL FANOUŠKŮM a světlicemi taktéž vyjádřili podporu.

Fantastické fanouškovské představení zanechalo stopy i na aktérech fotbalového zápasu, kteří ale v 72. minutě zůstali takříkajíc mimo hru... „Každý si hraje příběh na svém stadionu, fanoušci obou táborů byli fantastičtí. Dokonce se přidali i fandové Slavie. Chvílemi to vypadalo jako demonstrace za Ďolíček a za fotbal. Tribuny se bavily snahou vrátit fotbal fanouškům a já tento záměr stoprocentně podporuji,“ uvedl Hoftych, který ve chvále fandů pokračoval: "Klobouk dolů před všemi fanoušky. Pevně věřím, že tak jako bude pokračovat tradice Ďolíčku, tak ten boj fanoušků za zlidštění fotbalu přinese kýžené ovoce. Ještě jednou zdůrazňuji, že tomu vyjadřuji plnou podporu, protože se z toho stává sterilní zábava pro sterilní lidi a to určitě není dobře. Takže i já volám po tom, aby se fotbal vrátil fanouškům," zaujal jasné stanovisko trenér domácích Pavel Hoftych.

I Miroslavu Koubkovi se atmosféra vyprodaného Ďolíčku zamlouvala: "Skutečně šlo o krásnou atmosféru a i já fanouškům obou klubů moc děkuji za pěkné představení." Po závěrečném hvizdu oba týmy poděkovaly celému stadionu, Baníkovci tleskali Klokanům a Bohemáci tleskali Baníku.

VRAŤTE FOTBAL FANOUŠKŮM je heslo, které v Česku určitě brzy zdomácní. I na základě dění okolo Ďolíčku vzniká celonárodní iniciativa fanoušků napříč všemi kluby, která si dává za cíl zastřešit zájmy fanoušků a příznivců fotbalu. Toto bylo první upozornění na tuto iniciativu, která brzy vejde do povědomí české veřejnosti.