Vynikající atmosféra provázela sobotní duel

Fanoušci uspořádali happening bez výtržností a zcela podle pravidel.

Vynikající atmosféra provázela sobotní duel

Sobotní zápas s Kladnem přinesl do hlediště spoustu emocí. Bylo vyprodáno, pamětníci dlouho nezažili takhle zaplněné ochozy. Na tribunách se objevily známé osobnosti, stejně tak fanoušci, kteří v Ďolíčku už dlouho nebyli a chtěli si připomenout jedinečnou atmosféru tohoto stadionu. „Je to nejfotbalovější stadion v zemi,“ vystihl pocity za všechny fanoušky příznivec Jarda z Loun. Nikdo se s Ďolíčkem nechtěl loučit natrvalo a všichni věří, že se sem Bohemka vrátí. „Musíme fanouškům poděkovat, jak přistoupili k zápasu a k povzbuzování. Celý zápas probíhal ve vynikající atmosféře, nezaznamenali jsme žádný větší problém. Všichni i po závěrečném hvizdu počkali, až hráči oběhnou vítězné kolečko a nikdo nevbíhal na hřiště. Za podporu patří fanouškům velký dík a mají velkou zásluhu na záchraně v lize,“ prohlásil ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Hned po závěrečném hvizdu začala děkovačka hráčů, kteří obíhali hrací plochu téměř dvacet minut. Poděkování za záchranu, poděkování Daliboru Slezákovi, který se naposledy představil před domácím publikem, nostalgie ze situace okolo Ďolíčku – to vše se mísilo v hlavách fanoušků po závěrečném hvizdu. Jakmile hráči odešli do kabin, začal v Ďolíčku happening, který si připravili sami fanoušci. „Chtěli jsme dát prostor samotným lidem, ať si tento den užijí podle svého gusta. V ničem jsme je neomezovali a musím všem poděkovat, že dodrželi všechny dohody. Na stadionu nedošlo k žádným výtržnostem a akce po dohodě s fanoušky a policií skončila ještě před půlnocí,“ shrnul pozápasové dění na hřišti ředitel klubu. Fanoušci si připravili vlastní hudební produkci na náměstíčku, nostalgicky seděli na tribunách nebo jen tak polehávali na trávníku. „Obávali jsme se, aby lidé nerozebrali trávník, ale naštěstí si lidé vzali jen minimum drnů a v pondělí můžeme v Ďolíčku zase normálně trénovat,“ dodal Přibyl.

Z Ďolíčku poslední fanoušci odešli až v neděli kolem poledne. Několik desítek jich přespalo na hrací ploše ve stanech nebo na tribunách. Byly tu rodiny s dětmi i běžní fanoušci všech věkových kategorií. „Stadion neutrpěl žádné škody a za to fanouškům děkujeme,“ uzavřel dění na stadionu Lukáš Přibyl.

Na ulici Vršovická před stadionem Bohemky blokovalo přibližně 200 fanoušků Bohemians spolu s fanoušky Slavie dopravu na protest proti stěhování Bohemky do Edenu. Fanoušci Bohemky nebyli vpuštěni dále než ke stanici Oblouková, slávisté byli zastaveni za „Kohinorkou“. „Osobně jsem byl požádat fanoušky, aby svoji formu protestu v poklidu ukončili, aby následně nedávali příležitost některým jedincům poukazovat na výtržnosti a nevhodné chování. Většina fanoušků se zachovala rozumně, někteří ve svém protestu vytrvali a policie je následně z kolejí vytlačila,“ popsal dění na ulici Vršovická Lukáš Přibyl. „Nebráníme fanouškům v jakýchkoliv protestech, ale musí mít kultivovanou formu a neohrožovat majetek ostatních. Na druhou stranu se jich musíme i zastat, protože například v případě výtržností na radnici se neměli šanci na toto místo vůbec dostat, protože ulice byla přehrazena policisty. Bohemka žádá fanoušky, aby nepoužívali při svých protestech žádného násilí ani poškozování cizích věcí. Stejně jako skvěle zvládli utkání v Ďolíčku, bylo by vynikající, kdyby se stejně chovali i v ulicích, protože ostatní obyvatelé Prahy 10 určitě mají pro Ďolíček pochopení, ale už ho nemají pro násilné chování.“