ORK v drtivé většině potvrdila tresty pro Střížkov

ORK se zabývala kauzou neodehraného zápasu v Ďolíčku.

Ve čtvrtek v podvečer proběhlo v sídle svazu na Strahově jednání nově zvolené Odvolací a revizní komise (ORK). K ORK je možné se odvolávat po verdiktech Disciplinární komise. Této možnosti využil Střížkov po neodehraném zápase v Ďolíčku. V nově zvolené ORK usedl znovu Ondřej Lněnička, bývalý zástupce Střížkova v právních kauzách a člověk úzce spjatý se Střížkovem. Lněnička je jediným zástupcem ze staré ORK, která byla nefunkční a do nové ORK ho dostaly především hlasy delegátů, které měl pod kontrolou Roman Berbr, bývalý rozhodčí a v současnosti aktivní funkcionář. Nicméně Lněnička už není předsedou ORK, tím byla zvolena poprvé v historii žena – Markéta Haindlová, která však na čtvrtečním jednání z pracovních důvodů chyběla.

Za předsednický stůl tak zasedla čtveřice členů, kteří posuzovali odvolání Střížkova proti trestům za neodehrané utkání na Bohemce. Drtivou většinu trestů ORK potvrdila. Pokutu šest miliónů korun ORK vůbec neprojednávala, protože Střížkov ji dosud nezaplatil a kvůli tomu nedostal ani druholigovou licenci. ORK konstatovala, že Střížkov neměl právo prohlásit, že Bohemians 1905 nejsou členem ČMFS a kvůli tomu nenastoupit. Ponechal osobní tresty, bodový odečet snížil z minus dvaceti na minus patnáct. To však nic nemění na stávající situaci, že Střížkov i tak sestoupil z nejvyšší soutěže.

ORK dále konstatovala, že Střížkov zatím nemusí hradit náhradu škody Bohemians 1905. Stejně tak Střížkov zatím nemusí hradit škody způsobené ČMFS. „ORK konstatovala, že jí předložené dokumenty nestačí, že máme předložit další podklady. Podobně rozhodla ve vztahu Střížkova k ČMFS, až se prý škody prokážou, tak se budou moci vymáhat, takže nejdříve musí projít účetnictvím klubu, respektive svazu. V tomto bodě mi přišlo jednání ORK poněkud zvláštní, protože si žádné jiné dokumenty v pozvánce na jednání ani předem nevyžádala. Velmi aktivní byl v tomto bodě při jednání ORK pan Lněnička, který vehementně prohlašuje, jak se z těchto sporů vylučuje a jak ostatní neovlivňuje, což se v praxi neděje,“ popsal jednání na svazu Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. „Střížkov dosud škody neuhradil, ani jsme to od něj neočekávali. Jde spíše o morální hledisko, že je tady klub, který poškodil sedm tisíc diváků na stadionu a za svůj čin by měl tvrdě pykat. Nás tyto nekonečné spory a výstřelky Střížkova už jen obtěžují v každodenní práci, snad už to brzy skončí,“ dodává Přibyl, který byl zasedání ORK přítomen společně s předsedou Disciplinární komise panem Goldou a majitelem Střížkova Karlem Kaprem.