Prohra na úvod ligového jara

V pietní atmosféře Bohemka podlehla Jablonci 1:2.

Prohra na úvod ligového jara

Začalo fotbalové jaro. Hodnoty na teploměru rozhodně jarní teploty neukazují a bohemácký národ má teď jiné než fotbalové starosti. Přesto ligová show jede dál a v prvním dějství její jarní části přivítala Bohemka Jablonec.

Jen chvíli po konci minuty ticha a zahájení zápasu měl Jablonec první velkou šanci. Sám na branku šel Jarolím, ale celou akci chtěl ještě vyšperkovat přihrávkou na lépe postaveného spoluhráče a dal Pavlovi Lukášovi možnost akci přerušit. Přesto se hosté dočkali gólu velmi brzy. V 11. minutě utekl po pravém křídle Kopic, naservíroval míč Pitákovi, který z jasné pozice poslal hosty do vedení.

Klokani mohli odpovědět po čtvrthodině hry, kdy si míč na střelu zpracoval Abraham, jeho pokus ale jablonecký obránce trochu ztlumil, takže s ním Špit neměl tak velké potíže. V další příležitosti byl Bartek, jehož střelu i přihrávku na Hartiga také Špit kontroloval.

Ve třiatřicáté minutě nastal v českém fotbale nevídaný okamžik. Při fanouškovském choreu povstal celý stadion. I hráči přerušili hru a minutovým potleskem uctili památku velkého fanouška a bývalého funkcionáře Bohemky – Lukáše Přibyla.

Ve zbytku prvního poločasu viděli diváci více příležitostí na obou stranách, se všemi si ale obrany a brankáři poradili. Radek Sňozík nakonec zvládl poněkud divokou malou domů od Jana Moravce, Michal Špit se zase zapotil při nástřelu Vyhnala. Největší šanci měl ale v samém závěru David Bartek, který po Hartigově předložení mířil těsně vedle. Do kabin se tak šlo za stavu 0:1.

Úvod druhého poločasu, po celopřestávkovém vzpomínání na Příbu, byl reklamou na fotbal. Šance střídala šanci, za hosty měl velké možnosti Lafata, který hlavičkoval těsně nad nebo do náruče Sňozíka, aktivnější byla ale Bohemka. Ve velké šanci byli Bartek s Hartigem, prvnímu se střela zamotala, ale navrátilec z hostování na Slovensku byl u míče jako první a trefil břevno.

Před uplynutím hodiny hry se ale fanoušci dočkali vyrování. Po levém křídle postupoval David Bartek, jeho křižnou střelu Špit ještě vyrazil, ale pouze k nohám Pavla Vyhnaha, který do prázdné branky vstřelil svůj první ligový gól.

Jablonec mohl jít opět do vedení. Novák po Jarolímově nabídce ale střílel vedle. Lafata sice po Borkově velké chybě skóroval, ale radost mu zkazil praporek pomezního rozhodčího. Za Bohemku se mohli z podobných pozic prosadit Vyhnal a čerstvý Kraják, oba ale vychytal Špit.

V 82. minutě udeřil blesk z čistého nebe. Na Kovaříkův centr si mezi stopery naběhl Lafata. Jablonecký kanonýr se z podobných pozic nemýlí, takže Jablonec vedl 2:1. Odpovědět mohl okamžitě Vyhnal. Po Budínského centru ale usměrnil míč nad branku. Velkou šanci měl i další debutant Orolín, jehož střelu ale opět vystihl Špit. A když k zakončení nevedl ani velký závar po rohovém kopu v závěru, prohrála Bohemka s Jabloncem 1:2.