Otevřený dopis DFB bezpečnostnímu manažerovi FAČR

Reakce Družstva fanoušků Bohemians na události v Příbrami.

Vážený pane,

navazuji na náš telefonát z minulého týdne před utkáním FNL dne 1. 6. 2013 v Příbrami, kde byl v pozici hostujícího celku fotbalový klub Bohemians Praha 1905, a.s., jehož fanoušky jste v médiích veřejně označil za "bezpečnostní riziko".

Pokud mohu náš telefonický rozhovor rekapitulovat, byl ze strany Družstva fanoušků Bohemians osobně přislíben bezproblémový a nekomplikovaný průběh jak přepravy více než 300 fanoušků z Prahy do Příbrami, tak bezproblémové jednání ze strany fanoušků při zápase samém. Z Vaší strany pak bylo jménem FAČR přislíbeno, že zabráníte jakýmkoliv excesům ze strany pořadatelské služby a pořadatele jako takového, situaci budete monitorovat a zajistíte důstojné fotbalové prostředí pro naše fanoušky.

Mohu konstatovat, že z naší strany byl uvedený příslib dodržen beze zbytku. Z Vaší strany nebylo dodrženo nic.

Před zápasem došlo bez jakéhokoliv zájmu FAČR k bezprecedentní šikaně ze strany pořadatelské služby - nikoliv radikálních fanoušků (ti se utkání v drtivé většině vůbec nezúčastnili), ale dětí (včetně zdokumentovaného případu šikany postiženého desetiletého fanouška, kterému byly odebrány a již nevráceny zcela neškodné fanouškovské propriety), dále důchodců (včetně zdokumentovaného případu odebrání tašky s léky sedmdesátiletému fanouškovi), sexuálního obtěžování několika fanynek. V hustém dešti nebyli fanoušci vpuštěni na žádnou ze zcela prázdných, krytých tribun, naopak byly jim pod záminkou bezpečnosti odebírány deštníky (opět včetně důchodců a dětí). Fanouškům nebyl umožněn vstup s fotoaparáty a příručními zavazadly, jejichž obsahem bylo jídlo a nápoje pro děti. Otevřené dopisy fanoušků, kteří byli takto postiženi, ostatně již brzy přijdou jak na FAČR, tak přímo osobně k Vašim rukám a mohu Vás ujistit, že to pro Vás nebude veselé čtení. V průběhu zápasu pak došlo k vážnému zranění fanouška v sektoru hostí (uklouznutí na mokrých schodech), na které přítomná pořadatelská služba nijak nereagovala a zanechala jej zcela bez pomoci (nebýt urychlené reakce lidí z řad fanoušků, pravděpodobně by dotyčný na nekryté tribuně v dešti v bezvědomí krvácel dodnes).

Uvedené skutečnosti vnímáme jako jednoznačné selhání FAČR, která zjevně neumí a zřejmě ani nechce ochránit slušné fanoušky před zvůlí pořadatelů a podivných praktik utkání pořádajících klubů. Z uvedeného důvodu nemůžeme nadále považovat ani Vás, ani FAČR do budoucna za seriozního partnera.

Velmi dobře víte, že skutečnost, že se velká skupina lidí (hostujících fanoušků) nechá dobrovolně deportovat do tzv. "sektorů hostů", kde jim není v řadě případů zajištěno ani základní sociální zajištění a jsou vystaveni šikaně osob, které se často rekrutují z vysloveně kriminálního prostředí, je založeno na řadě nepsaných pravidel a ustálených zvyklostí spíše než na jakémkoliv právním základě.

Mohu Vás ujistit, že v zájmu bezpečnosti našich fanoušků (zejména žen, důchodců a dětí), kterou neumíte a zřejmě ani nechcete zajistit, pro nás již žádná nepsaná pravidla a zvyklosti neplatí.

Proto sděluji:

a) Družstvo fanoušků Bohemians bude i nadále pořádat hromadné zájezdy pro slušné fotbalové fanoušky Bohemky na stadiony soupeřů,

b) uvedené zájezdy a jejich průběh nebude konzultovat vůbec s nikým (a už vůbec ne s "bezpečnostním" managementem FAČR),

c) bude zcela ignorovat tzv. "sektory hostů" a bude fanouškům zajišťovat samostatně taková místa na stadionech, která budou odpovídající pro zachování elementární bezpečnosti a lidské důstojnosti,

d) samostatně si zajistí i bezpečnost svých fanoušků na takových stadionech a to proti všem nelegálním zásahům kohokoliv,

e) bude se všemi prostředky, včetně prostředků právních bránit těm, kteří by jim chtěli zamezit možnost ve slušných, bezpečných a důstojných podmínkách sledovat fotbal.

Budeme apelovat na zástupce všech fanklubů a společenství slušných fanoušků v celé ČR, aby se k uvedeným krokům připojili.

S pozdravem

Družstvo fanoušků Bohemians

JUDr. Petr Jirát

předseda představenstva

V Praze, dne 7. 6. 2013

Fotbalová asociace České republiky

Diskařská 4, 169 00, Praha 6

k rukám Martina Syneckého

bezpečnostního manažera