Vršovické derby před námi

V neděli proti Slavii na hřišti soupeře.

Vršovické derby před námi

Dlouho očekávaný duel je za dveřmi. Už v brzké tři hodiny na stadionu v Edenu přivítají domácí Sešívaní naše Klokany. Aktuální tabulka hovoří jasně, Bohemka bojuje o udržení nad pásmem sestupu, Slavia sahá po příčkách zajišťujících evropské poháry. Když se ale podíváme zpět jen do nedávno uplynulé loňské sezóny, byli to Bohemians, kdo přebírali otěže utkání. Loni v Ďolíčku se radovali z výhry 2:0 po brankách Jindřiška a Lietavy, na stadionu Slavie brali bod za jednobrankovou remízu. Tehdy se minutu před koncem trefil Mikuš. Ze všech vzájemných ligových zápasů mezi těmito dvěma družstvy nevychází Klokani také úplně špatně. Hned třikrát se radovali z vítězství, avšak ani jednou na venkovním hřišti, tam zůstává nejlepším výsledkem loňská remíza. 

"Slavia pravidelně sbírá body, hraje poctivý a agresivní fotbal," tak vidí vršovického soupeře trenér Pivarník: "Budeme si muset dávat pozor na dlouhé auty, které mají výborně propracované, a útočné standardní situace." Aby také kouč Bohemians soupeře nechválil, ten má totiž ve svém středu ofenzivního tahouna, který přišel právě od Botiče, Milana Škodu. Kanonýr, který se již pravidelně zapojuje i v reprezentaci, loni sahal po koruně pro krále střelců a i letos má nazuty gólové kopačky, když dosáhl už sedmi branek. A Milan Škoda není jediným, kdo má za sebou minulost v zelenobílém dresu. Bránu stráží Martin Berkovec, který byl ze Slavie v Ďolíčku na hostování, a nepochybně zanechal v srdcích fanoušků mnoho dobrých vzpomínek. Dalším v řadě je Jan Štohanzl, který sice pro zranění hrát nemůže, ale i on za svého dvouletého působení u Bohemians zanechal velkou stopu. To vše je podtrženo lodivodem Sešívaných Dušanem Uhrinem mladším, který mezi lety 2002 a 2004 působil jako trenér právě u Klokanů.

Bohemians Praha 1905 - SK Slavia Praha 0:1 (0:0)
Bohemians Praha 1905 - SK Slavia Praha 0:1 (0:0)
Velkým otazníkem ale zůstává zahajovací jedenáctka Bohemians. Z důvodu čtyř žlutých karet, respektive karty červené, nemůžou nastoupit tři hráči (Šírl, Šmíd, Bartek). "Zhruba víme, kdo je nahradí," odpovídá na otázku sestavy pan Pivarník: "Máme tam ještě jeden, možná dva otazníky. Nerad bych to ale vše ještě odtajňoval." I u Slavie je jisté, že nenastoupí již výše zmíněný Štohanzl z důvodu zranění. Karetní hříšníci Mikula s Hrubým si ale svoje tresty již odpykali a budou připraveni.

Právě Štohanzl je jedním z nových hráčů v sešívaném dresu. Slavia prošla přes léto razantní obměnou kádru, kdy se v Edenu ukázalo několik nových tváří. Kromě Štohanzla, jenž přišel na hostování z Mladé Boleslavi, jsou to ještě Michal Frydrych z Baníku Ostrava a Miljan Vukadinovič, jenž se mihl u Klokanů, nakonec ale následoval Štohanzla a hostuje z Mladé Boleslavi na Slavii. To vše je doplněno ještě návratem z hostování v podobě Tomáše Součka, který se po výborných výkonech prosadil do základní sestavy. Na druhou stranu spousta hráčů musela odejít. Nejprve to byl návrat z hostování Vukadina Vukadinoviče do domovského Jablonce a odchody na roční hostování Alda Baéze do Trnavy a Štěpána Koreše do Zlína. Na půlroční hostování zamířili pryč Marek Kodr (Varnsdorf) a Martin Dostál s Markem Červenkou (Baník Ostrava). Na přestup jsou Matej Rakovan v Jihlavě a Lukáš Fialka ve slovenské Skalici. Ukončení smlouvy ještě dalo stopku dalšímu působení v Edenu Damienu Boudjemaovi, který je momentálně bez angažmá, a Tomáši Mičolovi, jenž se nakonec domluvil na dalším působení v Baníku Ostrava. 

Klokani mají za sebou první letošní ligovou výhru a musí přidat další body. "Nálada je dobrá," hlásí z kabiny trenér Bohemians: "Loni jsme se Slavií sehráli dva výborné zápasy, přičemž ten v Ďolíčku byl jedním z vůbec nejlepších." Vyhlašuje honbu za dobrým výkonem kouč Pivarník: "Na zápas se speciálně připravují fanoušci, chystáme se tak i my." Že se bude dít něco navíc u příznivců Bohemky svědčí v první řadě organizovaný pochod ke stadionu, jehož sraz je naplánován na 13 hodin na tribuně B v domácím kotli Ďolíčku. O něm již více informací přinesly naše webové stránky.

Souboj o krále Vršovic začíná v neděli 8.11. v 15 hodin. Hlavním rozhodčím bude pan Ondřej Lerch, na čarách mu budou asistovat pánové Tomáš Mokrusch a Robert Hájek. Čtvrtým sudím je pan Kryštof Mencl a brankovými asistenty pánové Michal Paták a Petr Ardeleanu.

Fortuna, partner Bohemians Praha 1905, připravila i na zápas o krále Vršovic bohatou kurzovou nabídku. V té bookmakeři favorizují domácí Slavii v kurzu 1,62, na kluky z Ďolíčku je možno vsadit v kurzu 5,7. Možnost, že se oba týmy rozejdou smírně, je ohodnocena kurzem 3,7. Můžete si třeba vsadit i na to, že Bohemka dá přesně dvě branky (kurz 5,6) a její střelci bude jihoamerické duo Acosta (kurz 5,5) s Mosquerou (kurz 5). Kompletní kurzovou nabídku naleznete na tomto odkazu.