Třetí derby v řadě čeká Klokany na Letné

Bohemka v sobotu večer svede boj se Spartou na druhém břehu Vltavy.

Třetí derby v řadě čeká Klokany na Letné

Nejvyšší soutěž má na první listopadový víkend naplánovaný kompletní program čtrnáctého kola. Bohemka v tomto týdnu spanile pokračuje v soubojích se svými pražskými rivaly. V sobotu večer nastoupí Zelenobílí k poslednímu derby z celkového trojboje, který začal minulou neděli Vršovickým derby. Zakončí ho na druhém břehu Vltavy, kde je na své Letné doma pražská Sparta.

Derby bude v epet ARENĚ rozehráno v sobotních 18 hodin. Zahájí ho svým hvizdem hlavní sudí Marek Radina. Po necelém týdnu bude patřit role asistenta Ivu Nádvorníkovi, jenž ji plnil také v Ďolíčku při zápase Bohemky a Slavie. Jako druhý sudí byl delegován Lukáš Machač. U videa budou na průběh duelu dohlížet Jana Adámková s Janem Hurychem. V přímém přenosu duel odvysílá stanice O2 TV Sport. Fanoušci Klokanů se na utkání chystají společným pochodem z Václavského náměstí. Všechny potřebné informace naleznete ZDE.

AC SPARTA PRAHA

Letenští vstoupili do nové sezony jako úřadující mistr České republiky. Kouč Brian Priske začal se svými svěřenci nejen cestu za obhajobou, ale také tu v evropských pohárech. V předkole Lize mistrů čelili Sparťané dánské Kodani. Napínavý dvojzápas napsal převážnou část svého příběhu hlavně v pražské odvetě. V prodloužení sice Letná dvakrát burácela při radosti z vedení, ovšem po penaltovém rozstřelu si postup odvezl dánský tým. V kvalifikaci o základní skupinu Evropské ligy se Sparta utkala s chorvatským GNK Dinamo Zagreb. Do odvety si Rudí přivezli nelichotivou porážku (1:3), ovšem před domácím publikem vyrazili vstříc otočce hned od začátku. Nakonec se v epet ARENĚ mohlo po jasné výhře (4:1) zaslouženě slavit. V základní skupině EL má za sebou Sparta polovinu zápasů. Doma zvítězila nad Arisem Limassol (3:2) a velkou převahu nepřetavila ve výhru proti Rangers (0:0). Venku se pak nadějně vyvíjel duel na půdě španělského Betisu, ale slunné prostředí opustili Letenští bez bodového přírůstku do tabulky. 

Sparta - Bohemians 2:1 (0:0)
Sparta - Bohemians 2:1 (0:0)
V domácí soutěži se Spartě dařilo plnit svůj cíl, s nímž do sezony vstoupila. Tradičně se jí vedlo lépe zejména doma, kde v šesti zápasech získala maximální možný počet bodů, konkrétně osmnáct. Venku začala utrápenou výhrou ve Zlíně (1:0), na níž navázala demolicí Jablonce (5:1). Ztráta přišla při remíze v Teplicích (1:1). Stejným výsledkem skončilo i vyhrocené derby pražských S ve vršovické FORTUNA Areně se Slavií. Přemožitele našli Letenští až v minulém ligovém kole. To totiž padli na stadionu ve formě hrající Mladé Boleslavi (1:3). 

HLASY Z KABINY

O středeční výhře Sparty rozhodl Michal Ševčík, který přidal pár slov i k sobotnímu zápasu: „Úplně si nemyslím, že by ten pohárový zápas měl dodat tomu sobotnímu nějaký extrémní náboj. Pochopitelně Bohemka nám bude chtít porážku vrátit, ale myslím si, že si s tím dokážeme poradit. Pro nás jde o další domácí utkání s fanoušky v zádech. Věřím, že ho zvládneme."

K souboji na Letné vzhlíží také útočník Václav Sejk: „Rozhodně to bude úplně jiný zápas, protože tentokrát budeme hrát doma my. Budeme ještě o něco více dominovat. Doma jsme silnější, než je tomu na hřištích soupeřů. Jinak se bude Bohemka prezentovat asi hodně podobně. Hrají nahoře do rychlosti a při brejcích umí ohrozit branku."

O silných stránkách Klokanů pak hovořil asistent trenéra Luboš Loučka: „Umí být nepříjemní po zisku míče. V kádru mají třeba rychlého Matouška, který má pro tenhle styl hry vhodnou typologii. Právě po zisku míče jsou strašně nebezpeční. Dále patří k jejich zbraním také standardní situace. Středeční zápas nám v podstatě potvrdil to, co jsme měli nakoukáno z videa. Asi není důvod u nás něco měnit."

POHLED NA SOUPEŘE

Ofenziva Sparty je vůbec nejgólovější z celé ligy. Zejména porovnání akcí z křídel vypadá, jakoby se jednotliví hráči předháněli, kdo připraví více branek. O něco lepší je v tomto srovnání pravá strana, po níž Sparta vedla osm akcí, které dovedla do gólového zakončení. Na druhé straně jich bylo šest. Letenští umí udeřit také ze standardních situací. Ve Zlíně se prosadil exekutor penalty Krejčí, obranu Českých Budějovic pokořil po centru z přímého kopu Sorensen. Stoper Vitík se radoval ze dvou branek po rohovém kopu na půdě Jablonce. Využít však umí svěřenci kouč Priskeho i šance na rychlý protiútok, ale nebojí se ani varianty střelby ze střední vzdálenosti.  

Problémy činí defenzivě Sparty poté dlouhé míče. Právě po dlouhých nákopech dosáhla dvou branek Mladá Boleslav, která Letenské dosud jako jediná porazila. Ze standardní situace pokořili brankáře Vindahla hned čtyři hráči. Teplický útočník Yasser, karvinský záložník Mikuš, plzeňský tahoun Durosinmi a královéhradecký zkušený záložník Pilař. Ve všech čtyřech případech šlo o inkasované góly z rohového kopu. Takto pokořili Klokani obranu Sparty i v pohárovém osmifinále. To svůj bývalý tým pokořil obránce Kadlec.  

POROVNÁNÍ 

O poslední derby na Letné připravilo brankáře Martina Jedličku zranění z předchozího utkání se Slováckem, a tak na Letné zůstal pouze na tribuně. Ke Klokanům se poté vrátil až na začátku září. Sparta svou brankářskou jedničku přivedla rovněž až v průběhu soutěže, ačkoliv o něco dříve. Premiéru si dánský brankář Peter Vindahl odbyl ve třetím ligovém kole proti Pardubicím.




ZMĚNY V KÁDRU

Odchody: 
Matěj Kovář (brankář) - návrat z hostování do Manchesteru United (Anglie)
Casper Höjer (obránce) - přestup do Çaykur Rizespor (Turecko)
Kryštof Daněk (záložník) - hostování v FK Pardubice
Tomáš Čvančara (útočník) - přestup do Borussia Mönchengladbach (Německo)
Martin Minchev (útočník) - přestup do Çaykur Rizespor  (Turecko)

Příchody:
Jakub Surovčík (brankář) - přestup z FK Jablonec
Peter Vindahl Jensen (brankář) - hostování z AZ Alkmaar (Nizozemsko)
James Gomez (obránce) - přestup z AC Horsens (Dánsko)
Angelo Preciado (obránce) - přestup z KRC Genk (Belgie)
Veljko Birmančević (záložník) - hostování z FC Toulouse (Francie)
Michal Ševčík (záložník) - přestup z FC Zbrojovka Brno
Victor Olatunji (útočník) - přestup z FC Slovan Liberec 

BOHEMIANS PRAHA 1905


Zelenobílí vyrazí na Spartu s touhou oplatit svému rivalovi porážku ze středečního osmifinále MOL Cupu. Na Letnou se vrací Bohemka po pěti měsících. V květnu měla naději na dobrý výsledek, když vedla díky výstavní bombě Jánoše. Sparta v honbě za titulem ale dokázala duel otočit ve svůj prospěch proměněnou penaltou Krejčího a závěrečným gólem Kuchty.

Sparta - Bohemians 2:1 (0:0)
Sparta - Bohemians 2:1 (0:0)
Asistent trenéra Ivan Hašek se ještě vrátil ke středečnímu duelu se Spartou: „Z toho zápasu jsme mohli a měli vytěžit víc. Sparta má pořád kvalitu, i když nastoupili hráči, kteří jsou méně vytížení. Stejně jako jsme se snažili my využít naše fanoušky, kteří nás hnali za lepším výsledkem, bude mít tuto výhodu nyní Sparta. My se budeme snažit jim tuto výhodu vzít a věříme, že nás na Letné podpoří naší fanoušci a všechny nás čeká derby s dobrou atmosférou."

V pohárovém duelu Klokani dvakrát inkasovali z dlouhého autového vhazování: „Samozřejmě nás to mrzí. Něco jsme si k tomu řekli a sami dobře víme, že jde o jejich zbraň, o kterou se můžou opřít. My se z toho středečního klání chceme poučit a budeme se tomuto snažit zamezit."