V pondělí jede Bohemka do Liberce

Po ostrém startu s výborně připraveným Baníkem Ostrava přichází druhá neméně těžká zkouška. Asi jen těžko jsme mohli totiž dostat na první venkovní zápas horšího soupeře než je Slovan Liberec. Však posuďte sami - statistika našich vystoupení na stadionu U Nisy je neúprosná – 7 porážek ze sedmi utkání při hrozivém skóre 3:19. Slovan si navíc vzhledem ke svým ambicím nemůže dovolit po nepovedeném vystoupení na Spartě další ztrátu. A právě v tom může spočívat naše výhoda. Pozice outsidera trpělivě vyčkávajícího na chyby nervózního favorita by nám mohla sedět.

V pondělí jede Bohemka do Liberce

Historie FC Slovan Liberec se začala psát v roce 1958, kdy se sloučila dvě tehdejší liberecká mužstva Jiskra a Slavoj. Nový tým se zpočátku pohyboval na úrovní krajského přeboru či divize, později na chvostech třetí a druhé ligy. Zásadní zlom nastal v roce 1992. Na valné hromadě tehdy dostalo šanci nové mladé vedení, které přislíbilo postup do první ligy. Netrvalo dlouho, republika a tím i Československá federální liga se rozdělila a Slovan skutečně v roce 1993 pod vedením trenéra Petržely do první ligy postoupil. Od té doby je jejím pravidelným a velmi úspěšným účastníkem. Žádný jiný tým totiž nedokázal hned dvakrát oloupit Spartu o celkové prvenství. K senzačnímu titulu z roku 2002, který tehdy Slovanu na dálku zachránil slávista Kuka, přišel stejně nečekaný triumf v sezoně 2005/2006. Vedle toho vybojoval ještě třikrát 4. místo (naposledy v loňské sezoně).

Do letošního ligového ročníku vstupuje Slovan Liberec opět jako jeden z favoritů. Na rozdíl od minulé sezony, kdy se mu kvůli řadě odchodů klíčových hráčů začalo přezdívat FC Výprodej, s výrazně posíleným hráčským kádrem. Kromě čtyř mladých nadějí z Brazílie, respektive Slávie B a brankáře Zlámala ze Sparty, byla obrana vyztužena o tři zkušené navrátilce ze zahraničí – Bejbla, Holeňáka a Adama Petrouše. Žádný z těchto hráčů sice v posledních letech nijak zvlášť nezářil, ale jejich zkušenosti se budou mužstvu určitě hodit. Jedinou velkou ztrátou, ale možná klíčovou, tak zůstává odchod respektovaného trenéra Vítězslava Lavičky.

V přípravném období podával Liberec značně nevyrovnané výkony. Dokázal sice porazit 1:0 slavný Leeds United, který dnes ovšem hraje až třetí anglickou ligu, nebo rozstřílet 4:0 druholigové Ústí n. Labem, na druhou stranu ostudně vypadl z letního Intertoto Cupu po remíze a domácí porážce (1:1 a 0:2) od kazašského týmu FC Tobol Konstanaj. V posledním zápase před ligou prohrál 2:1 v Českých Budějovicích a vlastní soutěž zahájil ještě milosrdnou porážkou 0:1 na Spartě. Slovan v tomto utkání podal velmi špatný výkon. Jeho obrana doslova hořela, nebýt nemohoucnosti sparťanských útočníků a několika výborných zákroků brankáře Hauzera, mohl z Letné odjíždět s daleko větším přídělem. Neškodný byl i ve hře dopředu, za celé utkání ani jednou nevystřelil přímou střelu na bránu. Citelně byla znát absence vykartovaného Nezmara a zraněného Blažka. Oba dva by však měli proti Bohemce již nastoupit.

Bilance Bohemky s Libercem v české lize:
14 zápasů: 3 výhry, 2 remízy, 9 porážek

Poslední vzájemná ligová utkání:
podzim 2001 Liberec - Bohemka 3:2
jaro 2002 Bohemka - Liberec 2:1
podzim 2002 Bohemka - Liberec 0:1
jaro 2003 Liberec - Bohemka 2:0

Pravděpodobná sestava Liberce: Hauzer - Šinglár, Košťál, Petrouš, Janů – Papoušek, Bejbl, Hodúr, Pudil – Nezmar, Blažek (Dejmek R.)

Jan Schlindenbuch