MFK Karviná: Útok lepší obrany

S Karvinou to loni na podzim všechno začalo. Po šesti zápasech bez vítězství jsme byli postaveni před jasný úkol, za každou cenu naplno bodovat. Díky maximálnímu nasazení a agresivní hře na samé hranici únosnosti jsme vyhráli 2:0 a nastartovali se k dlouhé vítězné sérii. Tentokrát odjíždíme na sever Moravy v daleko větší pohodě. Chceme pochopitelně uspět a potvrdit dvě poslední domácí vítězství. Bude každopádně zajímavé sledovat, jak obstojí naše zatím skálopevná obrana. Karviná se totiž v poslední době prezentuje obdivuhodnou útočnou silou. V průběžné tabulce střelecké produktivity je dokonce ze všech celků druhé ligy na druhém místě za Sokolovem.

MFK Karviná: Útok lepší obrany

Novodobá historie KC Karviná je podobně strastiplná jako ta naše. Karvinský fotbal vždy trpěl velkou roztříštěností mnoha klubů. Zvrat nastal v 90. letech, kdy dohodou Kovony s Vítkovicemi přešla II. liga do Karviné. V ročníku 1995/96 nastupovali hráči pod hlavičkou FC Karviná a dokonce vybojovali historický postup do I. ligy. V té době také došlo ke sloučení tří tehdy největších oddílů ve městě. První liga se v Karviné hrála i v následujících dvou sezonách. Potom přišel pád, znovu postup a zase pád. Tentokrát však hodně tvrdě na zem. Díky špatné ekonomice nebyla nebyla schopna FC Karviná v ročníku 2002/03 pokračovat ani v jarní části divize.

Jediným životaschopným oddílem ve městě tak zůstali fotbalisté TJ Jäkl hrající krajský přebor. Jejich funkcionáři nechtěli dopustit zánik fotbalu v Karviné a pokusili se o zdánlivě nemožné. Vystoupili ze svazku s TJ Jäkl, přejmenovali se na Městský fotbalový klub, vyřešili dluhy FC Karviná a zajistili dohrání soutěže. Nakonec se s obrovskými potížemi podařilo situaci zvládnout tak, aby mohly být zahájeny soutěže ročníku 2003/04 v přeboru. Z něj se podařilo vzápětí postoupit do divize a v ročníku 2006/07 až do třetí ligy. Loni v létě se funkcionářům podařilo odkoupit od postupující Olomouce B druholigovou licenci.

V průběžné tabulce patří Karviné s 30 body slušná 10. příčka. Mužstvo trenéra Leoše Kalvody se prezentuje výbornou ofenzivní činností. Ve 24 zápasech dokázalo nasázet soupeřům 35 branek, na druhou stranu ještě o 3 víc inkasovalo (horší je v tomto ukazateli jen beznadějně poslední Fulnek). Mezi nejznámější hráče na soupisce patří nám dobře známý útočník Martin Opic, který už soupeřům dokázal nasázet 9 gólů a především velezkušený středopolař Radek Slončík, který do mužstva přišel v zimní přestávce z Fulneku. Sobotní zápas však bude sledovat z tribuny, kde si bude odpykávat trest za červenou kartu v posledním zápase s Vítkovicemi, který skončil po divoké přestřelce nerozhodně 3:3. 

Jak již bylo řečeno na podzim jsme doma porazili Karvinou 2:0. Do zápasu jsme od samotného začátku vstoupili aktivně. Soupeř se uchýlil k taktice simulování, zdržování a provokací fanoušků. Zaslouženého vedení jsme se dočkali ve 37. minutě, po faulu na Bartka proměnil penaltu brankář Sňozík. Ve druhé půli jsme pokračovali v trvalém tlaku, který vyvrcholil důležitou brankou Rótha v 63. minutě.