Příspěvek Diskuzního fóra

Hodně fans se mě ptají na rozdíl mezi architektonickou soutěží a dialogem:

 

Zásadní rozdíl mezi architektonickou soutěží a soutěžním dialogem spočívá v povaze jejich procesů a průběhu.

Architektonická soutěž:

    Architektonická soutěž je jednorázová událost, ve které se soutěží o vybrání nejlepšího návrhu pro daný projekt.

    Soutěžící předkládají své návrhy nebo koncepty v jedné nebo více fázích, ale neexistuje možnost následného dialogu nebo interakce s porotou nebo zadavatelem soutěže.

    Porota hodnotí a posuzuje předložené návrhy na základě stanovených kritérií a vybírá vítězný návrh na základě jednorázového rozhodnutí.

    Soutěžící mají omezený prostor pro reakci nebo úpravu svých návrhů na základě zpětné vazby.

    Po vyhlášení vítězného návrhu se zpravidla přistupuje k realizaci.

Soutěžní dialog:

    Soutěžní dialog je proces, který umožňuje opakovanou interakci a komunikaci mezi soutěžícími a porotou nebo zadavatelem soutěže.

    Soutěžící předkládají své návrhy v jedné nebo více fázích a mají možnost prezentovat a obhajovat své nápady, odpovídat na dotazy a diskutovat o svých projektech.

    Porota nebo zadavatel soutěže poskytují zpětnou vazbu a dotazy, které umožňují soutěžícím upravit a zdokonalit své návrhy na základě interakce.

    Soutěžní dialog může mít více kol, ve kterých soutěžící postupně vylepšují své návrhy na základě zpětné vazby a diskusí.

    Vítězný návrh je vybrán na základě komplexního procesu dialogu a diskusí mezi soutěžícími a porotou nebo zadavatelem soutěže.

Základním rozdílem je tedy možnost komunikace, diskuse a interakce mezi soutěžícími a porotou nebo zadavatelem soutěže, která je přítomna ve formě soutěžního dialogu, ale chybí v tradiční architektonické soutěži.