Příspěvek Diskuzního fóra

berjir napsal:

No vidíš, vlastně spolu ohledně potřeby posil docela souhlasíme :) S tím stoperem - já bych tam Šmíďáka viděl rád, pořád si myslim, že s techničtějším Hůlkou by se dobře doplňovali. Ale asi by to chtělo ...

On Hůlka se Šmídem už spolu hráli stoperskou dvojici velkou část sezóny 2017/2018 a to byla povedená sezóna, jimi řízená obrana fungovala dobře. Já vidím velký problém v tom, že hrajeme na tři stopery - rozestavení v útočné fázi 3-4-3 (teoreticky, dost často sice vzadu zůstanou tři obránci, ale v útoku rozhodně nejsou tři hráči), v obranné fázi pak 5-4-1. Sice se díky tomuto rozestavení dostáváme více do křídelních prostorů, ale tím že se naši halfbeci vysunou na pozici krajní zálohy a střední záložníci se vydají vstříc soupeřovu vápnu, aby tam hroťák nebyl úplně sám, tak zůstává obrovský nepokrytý prostor ve středu hřiště.

Např. včera to bylo hozky vidět - šli jsme do útoku, centr do vápna, obrana Slovanu míč odvrátila 10 - 15 m před vápno a tam byli 2 soupeřovi záložníci, náš nejbližší hráč 8 metrů od nich, takže si v klidu zpracovali a v podstatě neatakováni (při nejlepším stínováni) běželi na naši bránu. Dost často je z toho přečíslení, ale ono i situace 3 na 3 je problém, jelikož každý z našich tří stoperů má jednoho hráče, ale už je nikdo nezajišťuje. A pak už je to jen o kvalitě hráčů a přiznejme si, v tomto ohledu náš tým moc neoslňuje.

Podle mě by nám mnohem více vyhovovalo rozestavení 4-4-2 (neplést s 4-5-1 nebo jiné paskvily s ideou jednoho hroťáka a pod ním "spojkou", v našem podání ta spojka/podhrot vždycky nakonec skončí zatažená na kreativního záložníka a hrot se pak může přetrhnout, ale stejně nedostane kloudný balon). Nicméně by to vyžadovalo větší nasazení a hlavně touhu po vítězství a celkově vítěznou mentalitu a to u našich hráčů většinou moc vidět není (v tomto ohledu může být příkladem Baník - nehrají žádný extra líbivý kombinační fotbal, je to spíše na sílu, rychlost a bojovnost, ale ti hráči prostě jdou za vítězstvím a věří si - a podívejme, jak to pro ně dopadlo).