Příspěvek Diskuzního fóra

bofalos napsal:

Nejde o přestavbu mančaftu ale o jasnou koncepci klubu s ohledem na budoucnost 5-10 let třeba.Není ani omylem nikoho okamžitě vyhodit nebo co ale vhodně doplňovat průběžně. Talenty jsou,třeba na ČAFC byl zajímavý kluk ale ...

S mládeží je to těžký, a teď nenarážím na to, jakým způsobem funguje naše mládež. Řekněme, že bychom dokázali skautovat kluky ze slabší špičky mládežnických soutěží, nebo prostě celkově nacházet zajímavé mladé hráče, kteří ale nevzbudili zájem pražských S. Že bychom je dokázali k nám přivést a rozvíjet je takovým způsobem, aby na konci každého ročníku vyplynul alespoň jeden hráč (ideálně více) v takové kvalitě, že po nějakém otrkání v béčku by mohl být alespoň slušným náhradníkem v áčku.

Tak přesně takovéto nadějné hráče nám pak přetahují pražská S. Ty kluby v dorosteneckých soutěžích o sobě vědí, informace se k nim dostanou, pak přijde skaut ze Slavie či Sparty na pár zápasů a když kluk naplní jejich představy, tak hned jednají. Mohou si dovolit dát i 15-letým klukům smlouvu na desítku měsíčně, nastíní mu, jak se v lepším mančaftu mnohem více rozvine, dostane pak šanci v áčku a když to vezme za správný konec, tak se třeba v budoucnu dostane i do zahraničí. Tohle vzbudí maximální nadšení zájem u kde koho, natož pak 15 letého kluka.

I kdyby rodiče byli zarytí Bohemáci, tak těžko asi zakážou klukovi přestup do Sparty či Slavie. To by musel ten kluk samotný být srdcem Bohemák, jinak to moc nadějně nevidím. Navíc když se podíváme na to, jaké šance a příležitosti v áčku dostávají nadějní kluci u nás a jaké ve Slavii/Spartě... Ano, máme v kádru Kadlece, Nováka, Valu a všichni podle mě mají na to, aby se z nich stali minimálně slušní ligový fotbalisté, jenže kolik prostoru dostávají? Kadlec sice občas udělá chybu a občas pyká za určitou mladickou naivitu, ale určitě není chybovější než Křapka, navíc ty jeho křižné centry na 60 m... Vala v přípravě ukazoval taky slušné výkony a vzhledem ke klesající rychlosti Dostyho by si při nejmenším v některých zápasech zasloužil pár desítek minut. Oproti tomu obě S nemají problém opakovaně dávat prostor mladým hráčům klidně i v důležitých a vypjatých zápasech.

Zkrátka než začneme skautovat a přivádět kluky z jiných klubů, je potřeba pozměnit strategii práce s mladými hráči a také do nich zainvestovat, dokázat jim nabídnout takové podmínky, že nebudou mít potřebu jít do Slavie, kde je čeká těžký boj proti dalším nadstandardním a hladovým hráčům. A pak ty nejlepší z nich opravdu zapracovávat do dospělých týmů, aby ti kluci viděli, že ta šance dostat se v Bohemce do ligy, tu opravdu je.