Příspěvek Diskuzního fóra

Stramox84 napsal:

Díky za opravy. Čerpal jsem z těchto informací zmíněných na  : Rok 1906 je potřeba zmínit ještě jednou a to v souvislosti se vznikem “Poháru dobročinnosti“, jehož první ročník se v tomto roce odehrál. Svaz stále váhá se založením ...

Radka z Jičína mám rád, ale nemohu ručit za to co kdo kde napíše, ale to co si kdo může snadno ověřit je v knize Karla Petrů na rozhraní  270 a 271, a s iniciativou přišel Český pomocný spolek pro potírání plicních chorob -- na svazu přijali nejspíše proto, že potřebovali dát fotbalu "lidskou tvář" a "ušlechtilé pohnutky". Dál to pokračuje na str. 276 a 276, jenže svaz byl v totálním úpadku a nabyl schopen nic zorganizovat, nicméně -- fakt že se to roku 1906 alespoň rámcově povedlo nepřisuzuju žádné radnici, ale tomu, že se Spartani se Slávisty dohodli na vlně národovectví, které postavili nad klubismus. Ale to je strašně zkratkovité, navíc i tak sešívaní přihlásili jen rezervu a juniory... 

Každopádně o žádné lize nemohlo být řeči, mezinárodní zápasy měli u top mužstev jednoznačnou prioritu, autorita svazu byla menší než malá, mimo metropolitní region končila někde v Českém Brodě... Ale to vše je to nejmenší co bych tomu textu vytýkal. Vadí mi, třeba pořád navážení do radnice, která prostě vstřícná byla, ale jen v mezích svých možností a zákonů. A dokud se klub úředně nezaregistrovat, tak neměla s kým a ani o čem jednat. A když jednat začala, tak samozřejmě snadno zjistila, že většina členů je naprosto fiktivních. To, že někdo zašel do klubové restaurace a nahlásil nějaké jméno a adresu nedělá aktivního člena, ty čísla v Almanachu jsou vycucaný z palce, jak už tady psal před tím půl rokem, že když se "klubistů" sešlo tři tucty, tak to byl do léta roku 1909 rekord rekordů. 

A vrcholem bylo, že když se radnice někdy v roce 1908 obrátila na výbor AFK jak veliký pozemek si vlastně představují. Tak resumé předsednictva bylo, že se musejí zeptat na svazu či Slavie!!! S tímto přístupem samozřejmě uspět nemohli. Ve Vršovicích bylo bezpočtu spolků (a početně i společensky významnějších) z nich by každý něco chtěl, ale prostě ber a nekraď... Navíc to působí, že snad na radnici seděli nějací zapšklí kravaťáci či bývalí lampasáci, ale minimálně počínaje rokem 1895 byl starostou Vršovic vždy Sokol...!!! 

Víc tady nemá smysl polemizovat, stačí si přečíst TLUSTOKNIHU, až pak se dá na něco navázat, neb moje bádání samozřejmě jejím vydáním zdaleka neskončilo... :-)